Anda

From Wikipedia, the free encyclopedia

Andamap

Anda er et område i Gloppen kommune i Nordfjord. I området ligger ferjeleiet mellom Anda og Lote, et sentralt knutepunkt der krysser Nordfjorden. Sandane lufthamn ligger mot øst.

Quick Facts Land ...
Anda
Thumb
Tilkomst og retning på ferjeleiet ble endret i 2012. Fyret til høyre.
Foto: C. Hill
LandNorges flagg Norge
Thumb
Anda
61°50′47″N 6°04′56″Ø

Close

Ferjekaia ble åpnet med ombygget og omreguleres ferjetilløp fra nordvest i 2012. Tidligere var tilløpet fra øst.

Området ligger på gården Hjelmeset, som nå er delt i tre aktive bruk, og et mindre nedlagt bruk nord for flyplassen. Bruket nærmest ferjekaia er barndomshjemmet til verdensmester i langrenn, Odd-Bjørn Hjelmeset.

På Anda er en gravrøys uten funn datert til bronsealder.[1]

Etymologi

Navnet «Anda» har ukjent opphav. Det kan komme av at områdets profil, best sett fra sørsiden av Gloppefjorden. Området har form som minner om ei and,[1] der hals, hode er området ved ferjekaia og nebbet mot fyret lengst i vest. Med litt velvilje synes dette også på bilder tatt fra nordvest (se bildet i artikkel). Kroppen er en skogkledd ås tilhørende gårdene på Hjelmeset.

Navnet kan også komme av «amd» eller «ama» av gni/skure, slik lignende navn er forklart i Nord-Norge.[1]

Anda har gitt navn til gården Andenes (Gloppen) som trolig er en av de eldste i Gloppen og eldre enn Hjelmeset. Andenes er nevnt i skriftlig første gang i 1303.[1]

Heksebrenning

Thumb
Heksemonumentet ved ferjekaia Kunstner: Stig Eikaas

Gamle historier tilsier at Anda var brukt som område for heksebrenning. Det er plassert et heksemonument i området til minne om de kvinnene som ble brent her. Heksemonumentet er laget av billedkunstneren Stig Eikaas.

Referanser

Wikiwand in your browser!

Seamless Wikipedia browsing. On steroids.

Every time you click a link to Wikipedia, Wiktionary or Wikiquote in your browser's search results, it will show the modern Wikiwand interface.

Wikiwand extension is a five stars, simple, with minimum permission required to keep your browsing private, safe and transparent.