Кралство Галисија

From Wikipedia, the free encyclopedia

Кралство Галисија

Кралство Галисија (шпански: Reino de Galicia) — историска држава која се наоѓала во северозападниот дел на Пиринејскиот Полуостров. Неговата престолнина била Сантјаго де Компостела. Кралството било основано во 410 година од страна на германското племе Шваби, кои стекнале независност од Западната Римското Царство на територијата на римските провинции Галисија и Северна Лузитанија. Во 585 година, кралството на Швабите било претпено односно присоединето кон кралството на Визиготите. Визиготското кралство пак опстојувало до 701 година, а неговите територии влегле во составот на Кралство Астурија. Во времето на Алфонсо III во 910 година, провинцијата била разделена помеѓу Кралство Астурија и Кралство Леон. Во 1065 година, кралството било разделено на синовите на Фердинанд I Кастилиски.

Кратки факти Кралство ГалисијаReino de Galicia, Главен град ...
Кралство Галисија
Reino de Galicia
410 — 584
910 — 1833
Thumb
Flag
Thumb
Royal coat of arms
Motto: Hoc hic misterium fidei firmiter profitemur  (Latin)
"Here, with great faith, we confess this mystery"
Thumb
Местоположбата на  Кралство Галисија  (red)

во Europe  (camel)

in the XI century.
Главен градSaint James of Compostela¹
Говорени јазицигалисиски
Вероисповед
христијанство
УредувањеМонархија
Крал 
 910-924
Ордоно II од Леон
 925-929
Санчо I
 1111-1157
Алфонсо VII од Леон и Кастиља
LegislatureХунтас до Реино де Галисија
Историја 
 Основана
410
 Престанала да постои
1833
Претходници
Западна Римското Царство
¹ By the early modern era established at Saint James of Compostela, and before that Lugo & various.
Затвори

Галисија паднала под власта на Гарсија II, и тој бил објавен за крал на Кралство Галисија и Португалија. Во 1072 година, по повеќегодишната војна помеѓу синовите на Фердинанд I довело да Кралството Галисија и Португалија биде зазедено од страна на Алфонсо VI, кој станал и крал на Кастиља. Унијата помеѓу Португалија и Галисија била уништена во 1128 година од страна на Алфонсо I Португалски, кој се оделил како самостоен и независен владетел на Португалија. Во 1525 година, Галисија била присоединета кон Кралство Шпанија. Во нејиниот состав, Кралството Галисија имала определена автономија до 1833 година.

Wikiwand in your browser!

Seamless Wikipedia browsing. On steroids.

Every time you click a link to Wikipedia, Wiktionary or Wikiquote in your browser's search results, it will show the modern Wikiwand interface.

Wikiwand extension is a five stars, simple, with minimum permission required to keep your browsing private, safe and transparent.