Vitamin B2 ili riboflavin je vitamin B-kompleksa koji se primjenjuje u obliku soli topljivih u vodi. Često ga nazivaju i faktorom rasta odnosno disanja stanica. Uključen je u metaboličke procese cijeloga tijela te je neophodan u iskorištavanju energije iz hrane.

Kratke činjenice Identifikacija, Svojstva ...
Vitamin B2
IUPAC ime
Identifikacija
CAS registarski broj 83-88-5 DaY
PubChem[1][2] 493570
ChemSpider[3] 431981 DaY
UNII TLM2976OFR DaY
MeSH Riboflavin
ChEMBL[4] CHEMBL1534 DaY
Jmol-3D slike Slika 1
Svojstva
Molekulska formula C17H20N4O6
Molarna masa 376.36 g/mol
Tačka topljenja

290 °C (razlaže se)

 DaY (šta je ovo?)   (verifikuj)

Ukoliko nije drugačije napomenuto, podaci se odnose na standardno stanje (25 °C, 100 kPa) materijala

Infobox references
Zatvori

Riboflavin je naračastožuti prašak gorka okusa. Slabo se topi u vodi, a otopina je žute boje. Strukturno gledajući čine ga aloksazinska jezgra i ugljikohidrat riboza. Aktivni je sastojak dva koenzima: FMN - flavin-mononukleotida (čine ga riboflavin i fosfat) i FAD – flavin–adenin-dinukleotida (čine ga riboflavin, dva fosfata i adenin).

Bogat izvor vitamina B2 su jetra, bubreg, riba, jaja, mlijeko, sir, kvasac, zeleno povrće te neoljuštene žitarice.[5][6] Do gubitka ovog vitamina može doći izlaganjem na suncu te kuhanjem. Preporučene dnevne količine (RDA) za odraslu zdravu ženu su od 1.2 - 1.3 mg, a za zdravog muškarca su od 1.4 - 1.7 mg.

Ovaj vitamin također igra važnu ulogu u metabolizmu preko svojih koenzima FMN i FAD. Hipovitaminoza nastaje najčešće nedovoljnim unosom hrane pa može doći do problema sa vezivnim tkivom, noktima i vidom.

Reference

Povezano

Spoljašnje veze

Wikiwand in your browser!

Seamless Wikipedia browsing. On steroids.

Every time you click a link to Wikipedia, Wiktionary or Wikiquote in your browser's search results, it will show the modern Wikiwand interface.

Wikiwand extension is a five stars, simple, with minimum permission required to keep your browsing private, safe and transparent.