Kometa Hale-Bopp (formalno označena kao C/1995 O1 je najvjerojatnije bila najpromatranija kometa dvadesetog vijeka, i jedna od najsjajnijih viđenih u posljednjih nekoliko decenija. Mogla se vidjeti golim okom rekordnih 18 mjeseca, dvaput duže od ranije rekorderke, Velike komete 1811. godine.

Thumb
Kometa je početkom godine 1997. pružala spektakularan prizor

Hale-Bopp je otkrivena 23.7. 1995. na vrlo velikoj udaljenosti od Sunca, što je izazvalo velika očekivanja o njenom sjaju kada bude prišla blizu Sunca. Iako je sjaj kometa prilično teško prognozirati s nekom točnošću, Hale-Bopp je ispunila i nadmašila očekivanja u vezi svog sjaja kada je prošla perihel 1.4. 1997. Kometu su nazvalai Velika kometa godine 1997.

Prolaz Hale-Boppa je izazvao paniku vezanu uz komete kakva se nije bila vidjela decenijama. Glasine o tome da je kometu pratio vanzemaljski svemirski brod su stekle priličnu uvjerljivost te inspirirale masovno samoubojstvo pripadnika kulta Nebeska vrata.

Eksterni linkovi

Wikiwand in your browser!

Seamless Wikipedia browsing. On steroids.

Every time you click a link to Wikipedia, Wiktionary or Wikiquote in your browser's search results, it will show the modern Wikiwand interface.

Wikiwand extension is a five stars, simple, with minimum permission required to keep your browsing private, safe and transparent.