Hrotsvitha (cca. 935 – cca. 1002), također poznata kao Hroswitha, Hrotsvit, Hrosvit i Roswitha, bila je njemačka svjetovna kanonikinja koja je živjela u opatiji Gandersheim, poznata kao dramatičarka i pjesnikinja. Pisala je na latinskom jeziku, a neki je historičari smatraju prvom osobom koja je pisala dramske tekstove na Zapadu od vremena kraja antike.

Thumb
Roswitha od Gandersheima

Rodila se u njemačkoj plemićkoj porodici, a ime joj znači "snažan glas."[1] Obrazovala se pod paskom Rikkardis i Gerberg,[2] kćeri njemačkog kralja Heinricha Ptičara. Gerbergin brat, budući car Oton I, postao je predmetom pjesme Carmen de Gestis Oddonis Imperatoris. Njeni tekstovi, koji često imaju religijske motive, ukazuju dobro poznavanje ne samo crkvenih otaca, nego i antičkih pisaca. Smatra se jednom od najznačajnijih ličnosti tzv. Otonijanske renesanse.

Izvori

Suvremena izdanja i prijevodi

Literatura

Vanjske veze

Wikiwand in your browser!

Seamless Wikipedia browsing. On steroids.

Every time you click a link to Wikipedia, Wiktionary or Wikiquote in your browser's search results, it will show the modern Wikiwand interface.

Wikiwand extension is a five stars, simple, with minimum permission required to keep your browsing private, safe and transparent.