Sveta Batilda od Askanije staroengleski: , "hrabra bitka"; cca. 626 – 30. januar 680), također poznata kao Balthild, Bathilda, Baudour, ili Bauthieult,[2] bila je franačka kraljica, odnosno supruga Klodviga II, merovinškog kralja Burgundije i Neustrije (639 658).

Kratke činjenice Sveta Batilda, Rođen/a ...
Sveta Batilda
Thumb

Statua sv. Baltilde, kraljice Franaka, dio serije Reines de France et Femmes illustres u Parizu
Rođen/a 626/627
Umro/la 30. 1. 680.
Štuje se u Rimokatolička crkva
Kanoniziran/a cca. 880
Glavno svetište Opatija Chelles kraj Pariza
Kalendar svetaca 26. januar po rimskoj martirologiji; 30. januar u Francuskoj[1]
Zatvori

Baltilda je bila anglosaksonskog porijekla, a, prema tradiciji je pripadala plemenitim porodicama. U djetinjstvu ili ranoj mladosti je bačena u ropstvo, te prodana preko La Manchea u Franačku, gdje je završila kao sluškinja na neustrijskom dvoru, odnosno domaćinstvu majordoma Erhinoalda. Srednjovjekovne kronike navode da je bila lijepa, te da je za njom Erhinoald žudio; hagiografski navodi da je, kao pobožna kršćanska uspješno čuvala svoju čednost sve dok je nije zapazio Klodvig te se za nju oženio oko 649.

Batilda je Klodvigu rodila tri sina, od kojih će sva tri postati kraljevi - Klotara, Hilderika i Teuderika. Nakon što joj je muž umro između 655. i 658. neko vrijeme je služila kao Klotarova regentica. Za vrijeme vladavine se pokazala kao sposobna državnica, i donijela je zakone kojom se zabranila prodaja kršćana u roblje. Kada su joj sinovi stasali, povukla se u samostan.

Papa Nikola I ju je 200 godina nakon smrti proglasio sveticom.

Napomene

Literatura

Dodatna literatura

Vanjske veze

Wikiwand in your browser!

Seamless Wikipedia browsing. On steroids.

Every time you click a link to Wikipedia, Wiktionary or Wikiquote in your browser's search results, it will show the modern Wikiwand interface.

Wikiwand extension is a five stars, simple, with minimum permission required to keep your browsing private, safe and transparent.