From Wikipedia, the free encyclopedia
Peringkat Kelayakan CONCACAF (Konfederasi Bola Sepak Amerika Utara, Tengah dan Caribbean) untuk Piala Dunia FIFA 2010 di Afrika mengandungi 35 pasukan kebangsaan yang bersaing untuk merebut 3 tempat yang diberikan secara automatik kepada CONCACAF oleh FIFA. Pasukan bola sepak kebangsaan Amerika Syarikat, Mexico dan Honduras layak. Manakala pasukan tempat keempat, Costa Rica berlawan dengan Uruguay dari CONMEBOL, untuk kemungkinan tiket keempat.[1]
Pusingan Pertama dan Kedua[2] mengurangkan masing-masing 35 peserta dari 24 ke 12 pasukan. Baki 12 pasukan kemudian diletakkan ke dalam tiga kumpulan Pusingan Ketiga empat pasukan, dengan dua pasukan teratas dalam setiap kumpulan mara ke Pusingan kelayakan Keempat. Pusingan Ketiga bermula pada bulan Ogos 2008 dan berakhir pada November 2008. 3 pasukan teratas dari Pusingan kelayakan Keempat 6 pasukan (diadakan dari Februari hingga Oktober 2009) layak ke Piala Dunia FIFA 2010. Pasukan Tempat ke-4 bertanding dalam perlawanan penentuan tempat sendiri dan tempat lawan menentang pasukan tempat ke-5 dari CONMEBOL.
Cabutan itu berlaku pada 25 November 2007 di Durban, Afrika Selatan[3][4] dan ia menentukan keputusan bagi pusingan awal. Di samping itu, pemenang pusingan kedua juga bermain berpasangan untuk ke pusingan ketiga, 13 pilihan utama telah dibahagikan seperti berikut:[5]
Dalam pusingan kedua, 13 pasukan teratas berkedudukan tinggi CONCACAF dari Kedudukan Dunia FIFA Mei 2007 menyertai 11 pemenang dari pusingan 1.
Balang A (bye ke pusingan kedua) (Kedudukan 1 hingga 3) |
Balang B (bye ke pusingan kedua) (Kedudukan 4 hingga 6) |
Balang C (bye ke pusingan kedua) (Kedudukan 7 hingga 12) |
---|---|---|
Balang D (bye ke pusingan kedua) (Kedudukan 13) |
Balang E (pusingan pertama) (Kedudukan 14 hingga 24) |
Balang F (pusingan pertama) (Kedudukan 25 hingga 35) |
|
|
|
22 pasukan kedudukan 14 hingga 35 bertanding dalam Pusingan Pertama. Pasukan kedudukan ke-14 hingga 24 telah disediakan secara rawak menentang pasukan kedudukan ke-25 ke-35. Pasukan bermain tempat sendiri dan tempat lawan menentang lawan mereka, kecuali tiga pertembungan: Puerto Rico-Republik Dominika, Grenada A.S.. Kepulauan Virgin dan Montserrat-Suriname, yang telah bermain lebih satu perlawanan timbal balas pada akhir Mac disebabkan oleh beberapa Persatuan Anggota gagal untuk memenuhi piawai untuk Stadium baru FIFA dan tidak dapat menjamin di perlawanan tempat sendiri.[6] Pemenang mara ke Pusingan Kedua.
Pasukan #1 | Agr. | Pasukan #2 | Tempat sendiri | Tempat lawan |
---|---|---|---|---|
Kumpulan 1 | ||||
Dominika | 1 – 2 | Barbados | 1–1 | 0–1 |
Kepulauan Turks dan Caicos | 2 – 3 | Saint Lucia | 2–1 | 0–2 |
Bermuda | 4 – 2 | Kepulauan Cayman | 1–1 | 3–1 |
Aruba | 0 – 4 | Antigua dan Barbuda | 0–3 | 0–1 |
Kumpulan 2 | ||||
Belize | 4 – 2 | Saint Kitts dan Nevis | 3–11 | 1–1 |
Bahamas | (a) 3 – 3 | Kepulauan Virgin British | 1–1 | 2–22 |
Republik Dominika | 0 – 1 | Puerto Rico | N/A | 0–1 (smt)3 |
Kumpulan 3 | ||||
Kepulauan Virgin A.S. | 0 – 10 | Grenada | N/A | 0–103 |
Suriname | 7 – 1 | Montserrat | N/A | 7–14 |
El Salvador | 16 – 0 | Anguilla | 12–0 | 4–05 |
Nicaragua | 0 – 3 | Antillen Belanda | 0–1 | 0–2 |
1 Belize berpindah perlawanan rumah mereka ke Guatemala.[6]
2 Kedua-dua perlawanan timbal balas dimainkan di Bahamas.[6]
3 Bermain sebagai satu perlawanan kerana kekurangan alasan yang boleh diterima untuk pertandingan FIFA.[6]
4 Dimainkan sebagai satu perlawanan di Trinidad dan Tobago kerana kedua-dua belah pihak tidak dapat memberikan tempat yang sesuai mengikut garis panduan FIFA.[6]
5 Bermain di Amerika Syarikat kerana stadium Anguilla tidak adalah tempat yang sesuai.[7]
Dalam pusingan Kedua, 11 pemenang pusingan pertama menyertai 13 pasukan yang mendapat bye untuk Pusingan Kedua. Pasukan kedudukan 1 - 12 telah dipilih secara rawak menentang pasukan bukan pilihan (11 pemenang pusingan pertama ditambah Saint Vincent dan Grenadines, yang berada di kedudukan ke-13). Pasukan bermain di tempat sendiri dan tempat lawan menentang lawan mereka dan pemenang mara ke pusingan seterusnya. Perlawanan berlangsung pada Jun 2008.
Pasukan #1 | Agr. | Pasukan #2 | Tempat sendiri | Tempat lawan |
---|---|---|---|---|
Kumpulan 1 | ||||
Amerika Syarikat | 9 – 0 | Barbados | 8–0 | 1–0 |
Guatemala | 9 – 1 | Saint Lucia | 6–0 | 3–11 |
Trinidad dan Tobago | 3 – 2 | Bermuda | 1–2 | 2–0 |
Antigua dan Barbuda | 3 – 8 | Cuba | 3–4 | 0–4 |
Kumpulan 2 | ||||
Belize | 0 – 9 | Mexico | 0–22 | 0–7 |
Jamaica | 13 – 0 | Bahamas | 7–0 | 6–03 |
Honduras | 6 – 2 | Puerto Rico | 4–0 | 2–2 |
Saint Vincent dan Kepulauan Grenadine | 1 – 7 | Kanada | 0–34 | 1–4 |
Kumpulan 3 | ||||
Grenada | 2 – 5 | Costa Rica | 2–2 | 0–3 |
Suriname | 3 – 1 | Guyana | 1–0 | 2–1 |
Panama | 2 – 3 | El Salvador | 1–0 | 1–3 |
Haiti | 1 – 0 | Antillen Belanda | 0–0 | 1–0 |
1 Saint Lucia berpindah perlawanan rumah mereka di Amerika Syarikat.
2 Belize berpindah perlawanan rumah mereka di Amerika Syarikat.[8]
3 Bahamas berpindah perlawanan rumah mereka di Jamaica.[9]
4 Perintah perlawanan timbal balas dibalikkan kepada cabutan asal.[10]
Pemenang dari Pusingan Kedua telah diletakkan ke dalam tiga kumpulan empat pasukan, di mana mereka memainkan dalam jadual pusingan kumpulan berganda di tempat sendiri dan tempat lawan. Dua pasukan teratas dari setiap kumpulan mara ke pusingan keempat.
|
|
Enam pasukan yang layak ke pusingan keempat membentuk satu pusingan kumpulan berganda, tempat sendiri dan tempat lawan kumpulan digelar "hexagon." Tiga pasukan teratas layak ke Piala Dunia FIFA 2010. Pasukan tempat ke-4 mara untuk bermain play-off di tempat sendiri dan tempat lawan menentang pasukan tempat ke-5 dari CONMEBOL.
Peruntukan cabutan pasukan itu berlaku di Johannesburg, Afrika Selatan pada 22 November 2008.[11]
|
|
Pasukan tempat ke-4 akan menentang pasukan tempat ke-5 dari Kelayakan CONMEBOL (Zon Amerika Selatan) di tempat sendiri dan tempat lawan. Pemenang play-off ini layak ke Piala Dunia FIFA 2010.
Undian bagi perintah itu di mana kedua-dua perlawanan dimainkan telah diadakan pada 2 Jun 2009 semasa Kongres FIFA di Nassau, Bahamas.[12] Sebelah CONCACAF memainkan perlawanan pertama di rumah.
Pasukan #1 | Agr. | Pasukan #2 | Tempat sendiri | Tempat lawan |
---|---|---|---|---|
Costa Rica | 1 – 2 | Uruguay | 0 – 1 | 1 – 1 |
Uruguay menang 2 – 1 menerusi agregat dan layak ke Piala Dunia FIFA 2010.
Pada 9 September, terdapat 349 gol lebih 109 permainan, untuk purata 3.20 gol setiap perlawanan.
Ked | Pemain | Jumlah gol |
Gol dalam pusingan | ||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
R1 | R2 | R3 | R4 | PO | |||
1 | Rudis Corrales | 8 | 6 | 0 | 1 | 1 | X |
2 | Carlos Pavón | 7 | — | 0 | 0 | 7 | Q |
Luton Shelton | 7 | — | 5 | 2 | X | X | |
4 | Ali Gerba | 6 | — | 4 | 2 | X | X |
Bryan Ruiz | 6 | — | 1 | 3 | 2 | 0 | |
Eliseo Quintanilla | 6 | 1 | 2 | 1 | 2 | X | |
Carlos Ruíz | 6 | — | 4 | 2 | X | X | |
Carlo Costly | 6 | — | 0 | 1 | 5 | Q | |
Jozy Altidore | 6 | — | 0 | 1 | 5 | Q | |
10 | Celso Borges | 5 | — | 0 | 2 | 3 | 0 |
Wensley Christoph | 5 | 2 | 0 | 3 | X | X | |
Clint Dempsey | 5 | — | 2 | 2 | 1 | Q |
"—" = Bye Pusingan Pertama
"X" = Tersingkir
"Q" = Pasukan layak ke Piala Dunia dan tidak memainkan playoff
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seamless Wikipedia browsing. On steroids.