Vasit (arap. ) je srednjovjekovni grad u centralnom Iraku, danas arheološki lokalitet kod grada Kuta u Vasitskom guvernoratu. Grad je utemeljen krajem 7. vijeka od strane al-Hadžadža ibn Jusufa, guvernera u službi Omejadskog Kalifata. Nalazio se uz obalu Tigrisa, na pola puta između Basre i Kufe, zbog čega je imenovan Vasitom (dosl. sredina ili polovište). Isprva garnizon, Vasit se razvio u grad s palačom, džamijom, učilištem, bazarom i brodogradilištem, a stratešku važnost zadržao je i nakon što je prijestolnica kalifata preseljena iz Damaska u Bagdad. Vasit je napušten u 15. vijeku zbog promjene riječnog toka Tigrisa i u djelu osmanskog geografa iz 17. vijeka opisan je kao pusto mjesto usred pustinje. Opsežnija arheološka istraživanja lokaliteta provedena su od 1936. do 1942. i potom 1985. godine. Od 2000. Vasit se nalazi na pristupnoj listi UNESCO-ve svjetske baštine.

Ovo je glavno značenje pojma Vasit. Za druga značenja, v. Vasit (razvrstavanje).
Thumb
Vasit
Vasit
Vasit na karti Iraka
Thumb
Ruševine Vasita

Vanjske veze

Quick Facts
Close

Wikiwand in your browser!

Seamless Wikipedia browsing. On steroids.

Every time you click a link to Wikipedia, Wiktionary or Wikiquote in your browser's search results, it will show the modern Wikiwand interface.

Wikiwand extension is a five stars, simple, with minimum permission required to keep your browsing private, safe and transparent.