Ugar (do 1878. Brzica) je rijeka u Bosni i Hercegovini, desna pritoka Vrbasa. Izvire na Vlašiću, u području zvanom Prelivode - razvođu sa Vrbanjom, Ilomskom i Bilom, na oko 1550 m n/v. Najveće desne pritoke su mu: Pljačkovac, Ilomska, Kobilja, Zirin potok, Kusin potok i Ugrić, a lijeve: Lužnica, Dedića i Andrijevića potok, Bunar, Oraški i Kukavički potok.

Kratke činjenice Ugar, Lokacija ...
Ugar
Thumb
Kanjon Ugra
Lokacija
Države Bosna i Hercegovina
Hidrografija
Izvor
   aps. visina
Vlašić (Prelivode)
1550 m 
UšćeVrbas
Dužina44,5 
PritokePljačkovac, Ilomska, Kobilja, Zirin potok, Kusin potok i Ugrić, a lijeve: Lužnica, Dedića i Andrijevića potok, Bunar, Oraški i Kukavički potok
Hidrologija
SlivCrnomorski sliv
Transport
PlovnostNije plovan
Zatvori

Nakon kraćeg i dubokog kanjona pri izvoru (do ispod Babanovca) ulazi u Pougarje, pod planinom Ranča. Nakon toga, ulazi u duboki i dugi kanjon ispod Kneževa, iz kojeg izlazi tek pri ušću u Vrbas, 20-ak kilometara nizvodno od Jajca. U srednjem dijelu kanjona (gotovo okomito) se usijeca u podvlašićki plato, mjestimično i preko 500 m duboko[1][2][3]

Izvori

Wikiwand in your browser!

Seamless Wikipedia browsing. On steroids.

Every time you click a link to Wikipedia, Wiktionary or Wikiquote in your browser's search results, it will show the modern Wikiwand interface.

Wikiwand extension is a five stars, simple, with minimum permission required to keep your browsing private, safe and transparent.