Ormar ili orman, je deo nameštaja u stanovima, kancelarijama i radnim prostorijama. Reč ormar je latinskog porekla (armarium) doslovce znači: uspravani visoki sanduk za držanje, odeće, haljina i knjiga.

Za ostale upotrebe, v. Orman (razvrstavanje).
Thumb
Stariji drveni ormar

Klizni ormar-vrsta ormara za namještaj, ormar s kliznim vratima. Naziv je povezan s željezničkim odjeljcima: imaju vrata upravo ovog dizajna[1].

Ormari su namenjeni za smeštaj odeće, posteljine, knjiga i drugih kućnih ili radnih stvari. Najčešće se proizvode od drveta i lima a u novije vreme i od drugih savremenih materijala. Ranije su ih izrađivali stolari (zanatlije), ručno tako da su mogli predstavljti prava umetnička dela (ukrašavani rezbarenjem). U novije vreme se proizvode industrijski u velikim serijama ili ih proizvode (po narudžbini) „savremeni stolari“ od polugotovih materijala.

Reference

Literatura

Spoljašnje veze

Wikiwand in your browser!

Seamless Wikipedia browsing. On steroids.

Every time you click a link to Wikipedia, Wiktionary or Wikiquote in your browser's search results, it will show the modern Wikiwand interface.

Wikiwand extension is a five stars, simple, with minimum permission required to keep your browsing private, safe and transparent.