N-Acetilneuraminska kiselina (Neu5Ac ili NANA) je predominantna sijalinska kiselina u ćelijama sisara.

Kratke činjenice N-Acetilneuraminska kiselina, Identifikacija ...
N-Acetilneuraminska kiselina
IUPAC ime
Identifikacija
CAS registarski broj 131-48-6 DaY
PubChem[1][2] 439197
ChemSpider[3] 392681 DaY
MeSH N-Acetylneuraminic+Acid
ChEBI 61599
Jmol-3D slike Slika 1
Svojstva
Molekulska formula C11H19NO9
Molarna masa 309.27 g mol−1
Agregatno stanje Beli kristalni prah
Tačka topljenja

186 °C (razlaže se)

 DaY (šta je ovo?)   (verifikuj)

Ukoliko nije drugačije napomenuto, podaci se odnose na standardno stanje (25 °C, 100 kPa) materijala

Infobox references
Zatvori

Ovaj negativno naelektrisani ostatak je prisutan u kompleksnim glikanima na mucinima i glikoproteinima prisutnim na ćelijskim membranama. Neu5Ac ostaci su takođe prisutni u glikolipidima, poput gangliozida, ključnoj komponenti neuronskih membrana prisutnih u mozgu.

Pored učešća u sprečavanju infekcija (sluz vezana za sluzokožne membrane — usta, nosa, GI, respiratornog trakta), Neu5Ac deluje kao receptor za influenza virus. On omobućava vezivanje za sluzne ćelije putem hemaglutinina (rani stupanj zadobijanja infekcije influenza virusom).

Neu5Ac u biologiji bakterijskih patogena

Neu5Ac je takođe važan u biologiji članova patogenih bakterija[4][5] koje ga koriste bilo kao nutrijent, ili ga aktiviraju i postavljaju na površinu ćelije.[4] Bakterije su tokom evolucije razvile transportere za Neu5Ac, koji im omogućavaju njegov unos iz okoline. Brojni trasporteri su poznati uklučujući NanT protein iz Escherichia coli,[6] SiaPQM TRAP transporter iz Haemophilus influenze[7] i SatABCD ABC transporter iz Haemophilus ducreyi.[8]

Reference

Povezano

Spoljašnje veze

Wikiwand in your browser!

Seamless Wikipedia browsing. On steroids.

Every time you click a link to Wikipedia, Wiktionary or Wikiquote in your browser's search results, it will show the modern Wikiwand interface.

Wikiwand extension is a five stars, simple, with minimum permission required to keep your browsing private, safe and transparent.