Maria Elena Bello (18. april 1967 -) je američka filmska i televizijska glumica, najpoznatija po ulogama u filmovima Coyote Ugly, The Jane Austen Book Club, Permanent Midnight, Thank You for Smoking, A History of Violence, Payback i The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor", odnosno tumačenju lika dr. Anne Del Amico u popularnoj TV-seriji ER.

Kratke činjenice Biografske informacije, Rođenje ...
Maria Bello
glumica, pjevačica
na dodjeli nagrada Independent Spirit u Los Angelesu, 5. mart 2010
Biografske informacije
RođenjeMaria Elena Bello
18. 4. 1967. (1967-04-18) (dob: 57)
Norristown, Pensilvanija, SAD
PartnerDan McDermott (1 dijete)
Bryn Mooser (zaruke jul 2008 - septembar 2010)
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumica, pjevačica
Opus
Djelatni period1992–
Zatvori

Rani život

Belo je rođena u Noristaunu u Pensilviniji, od majke Keti učiteljice i školske medicinske sestre i oca Džoa izvođača radova. Njen otac je italijanski Amerikanac. Odrasla je u rimokatoličkoj radničkoj porodici i završila je gimnaziju u Radnaru u Pensilvaniji. Kasnije pohađa Viljanova univerzitet. Želela je da postane advokat, ali iz zabave počinje da pohađa časove glume. Brzo dobija ponudu da glumi u nekoliko pozorišnih komada na Brodveju. Posle toga počinje da glumi u nekoliko televizijskih serija među kojima i u seriji ER (Urgentni centar).

Karijera

Do proboja u njenoj karijeri dolazi nakon što joj Keri Lenhart i Džon Sakmar dodeljuju ulogu u seriji "Gospodin i gospođa Smit". Serija je ipak prekinuta sa emitovanjem posle samo 8 nedelja. Nakon toga gostuje u seriji "ER" kao dr. Ana Del Amiko, posle čega se pridružuje regularnoj ekipi serije i tu ostaje celu jednu sezonu. Glumica potom prelazi na rad na filmu, ostvarujući rolu u filmu "Ružni kojot". Nominovana je za nagradu Zlatni globus dva puta: za najbolju sporednu žensku ulogu u filmu "Hladnjak" (2003) i za najbolju glavnu žensku ulogu u filmu "Istorija nasilja" (2005). Takođe je glumila i u filmu "Književni klub Džejn Ostin" tumačeći lik Žoselin. Belo glumi u filmu "Mumija:Grobnica zmaja imperatora" 2008. godine kao Ejvi O Konel umesto Rejčel Vajs.

Privatni život

Belo ima sina Džekson Blua iz dugogodišnje veze sa Denom Mekdermotom.Verila se muzičarem Brinom Muzerom jula 2008, ali je raskinula veridbu oktobra 2010. Prema časopisima njena najbolja drugarica je Keri En Mos, najpoznatija po ulozi u filmu "Matriks" koja je kuma njenom detetu. Belo je aktivna i u humanitarnom radu, a posebno se istakla pomagajući ženama na Haitiju nakon katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio tu zemlju.

Filmografija

Više informacija God., Srpskohrvatski naziv ...
Filmografija glumice Marije Belo
God.Srpskohrvatski nazivOriginalni nazivUloga
1998.Permanent MidnightKiti
1999.Naplata dugaPaybackRouzi
2000.DuetsSuzi Lumis
2000.Coyote UglyLil
2002.Auto FocusPatriša Olson/Patriša Krejn/Sigrid Valdis
2003.The CoolerNatali Belisario
2004.Secret WindowEmi Rejni
2004.Silver CityNora Olardajs
2005.The DarkAdel
2005.Nasilnička prošlostA History of ViolenceEdi Stal
2005.Assault on Precinct 13Aleks Sejbian
2006.World Trade CenterDona Makloghlin
2006.FlickaNel Maklaghlin
2006.The SistersMarša Prajor Gras
2006.Thank You For SmokingPoli Bejli
2007.Leptir na točkuButterfly on a WheelAbi Vorner
2007.Nothing is PrivateGejl
2007.The Jane Austen Book ClubDžoselin
2008.Mumija: Grobnica Zmaja ImperatoraThe Mummy: Tomb of the Dragon EmperorEvelin Karnahan O`Konel
Zatvori

Eksterni linkovi

Kratke činjenice
Zatvori

Wikiwand in your browser!

Seamless Wikipedia browsing. On steroids.

Every time you click a link to Wikipedia, Wiktionary or Wikiquote in your browser's search results, it will show the modern Wikiwand interface.

Wikiwand extension is a five stars, simple, with minimum permission required to keep your browsing private, safe and transparent.