Cuilén mac Ildulb (moderni gelski: Cailean),[1] ponekad angliciziran kao Culen ili Colin, također poznat po nadimku An Fionn, "Bijeli"[2] (? - 971) je bio kralj Škotske (Alba) od 967. do 971.[3] Bio je jedan od tri poznata sina kralja Indulfa (Ildulb mac Causantín), braća su mu bila Amlaíb i Eochaid.

Kratke činjenice Vladavina, Prethodnik ...
Cuilén
kralj Albe
Vladavina 967971
Prethodnik Dub
Nasljednik Kenneth II
Potomstvo Constantine III, kralj Albe
Kuća Alpin
Otac Indulf, kralj Albe
Umro/la 971
Abington?
Zatvori

Pretpostavlja se da je Cuilén bio uključen u ubistvo svog prethodnika Duba (Dub mac Maíl Coluim), koji je Cuiléna bio porazio u borbi 965.[4]

Godine 971. Cuilén je zajedno sa bratom Eochaidom stradao u požaru dvorane u Lothianu, koji je podmetnuo Amdarch, princ Strathclydea. Tako okrutan i spektakularan način likvidacije je bila Amdarchova osveta za Cuilénovo silovanje Amdarchove klćeri.[5] Pretpostavlja se da je sahranjen na Ioni.

Cuiléna je naslijedio Dubov brat Kenneth II (Cináed mac Maíl Coluim), koga je nedugo potom sa prijestioolja protjerao Cuilénov brat Amlaíb. Cuilénov sin Constantine III (Causantín mac Cuilén) je postao kasniji kralj.

Izvori

Literatura

Eksterni linkovi

Wikiwand in your browser!

Seamless Wikipedia browsing. On steroids.

Every time you click a link to Wikipedia, Wiktionary or Wikiquote in your browser's search results, it will show the modern Wikiwand interface.

Wikiwand extension is a five stars, simple, with minimum permission required to keep your browsing private, safe and transparent.