Cry, the Beloved Country (sh. Plači, voljena zemljo) je roman južnoafričkog književnika Alana Patona objavljen 1948. godine. Protagonist je Stephen Kumalo, crni anglikanski svećenik koji iz svog rodnog sela odlazi u Johannesburg kako bi pokušao pronaći svog sina Absaloma, koji je tamo otišao u potrazi za boljim životom. Radnja pokazuje kako se ispostavi da se Absalom, suočen sa iskušenjima velikog grada, odao kriminalu te ga čeka suđenje za ubistvo bijelog inženjera, a prilikom koga će se Kumalo upoznati sa žrtvinim ocem, bogatim farmerom Jamesom Carverom. Cry, the Beloved Country je bio napisan nedugo prije nego što je u Južnoj Africi na vlast došla Nacionalna stranka i uvela režim apartheida. Usprkos toga, njegov sadržaj je izazvao veliku pažnju zbog detaljnog prikaza siromaštva u kome je živjelo većinsko crnačko stanovništvo, odnosno dubokog jaza između njega i privilegirane bjelačke manjine. Cry, the Beloved Country je, sa druge strane, nastojao ukazati kako se taj jaz može prevladati, a za što je kao alegorija trebao poslužiti odnos dva oca koje je sjedinila tragedija. Cry, the Beloved Country, koji je postao najpoznatiji Patonov roman i jedno od najpoznatijih djela južnoafričke književnosti, je bio ekraniziran dva puta - kao istoimeni britanski film 1951. i istoimeni južnoafrički film 1995. godine.

Quick Facts Cry, the Beloved Country, Autor(i) ...
Cry, the Beloved Country
Autor(i)Alan Paton
Država Južna Afrika
Jezikengleski
Datum izdanjadecembar 1948
Vrsta medijaštampa (tvrdi i meki uvez)
Stranica256 (tvrdoukoričeno izdanje) (UK)
ISBNISBN 0-224-60578-X (tvrdoukoričeno izdanje) (UK)
OCLC broj13487773
Close

Wikiwand in your browser!

Seamless Wikipedia browsing. On steroids.

Every time you click a link to Wikipedia, Wiktionary or Wikiquote in your browser's search results, it will show the modern Wikiwand interface.

Wikiwand extension is a five stars, simple, with minimum permission required to keep your browsing private, safe and transparent.