Državni univerzitet u Jaroslavlju (rus. Ярославский государственный университет имени П. Г. Демидова) je javni univerzitet u ruskom gradu Jaroslavlju koji je osnivan i obnavljan 1803./1918./1970. godine. Univerzitet danas pohađa oko 7 800 studenata.

Kratke činjenice Historija, Osnivanje ...
Državni univerzitet u Jaroslavlju
Ярославский государственный университет
Thumb
Thumb
Historija
Osnivanje1803. 1918. stekao univerzitetski status, 1970. ponovo osnovan
Generalno
Vrstajavni univerzitet
Lokacija
Sedište
   grad
   pokrajina
   država

Jaroslavlj
Jaroslavska oblast
 Rusija
Službene stranice
www.uniyar.ac.ru
Zatvori

Istorija

Privatnu školu prava iz koje će naknadno da izraste današnji univerzitet osnovao je 1803. godine Pavel Grigorijevič Demidov. 18. juna iste godine ruski imperator Aleksandar I Pavlovič potpisao je edikt senatu o otvaranju institucije visokog obrazovanja u Jaroslavlju. Demidov je u početku održavao kontakte sa imerijalnim vlastima u vezi sa osnivanjem univerziteta, idući toliko daleko da je i obećavao vlastita sedstva za pokretanje univerziteta. Kada se takve namere nisu i ostvarile, vlasti su donele odluku da će škola po osnivanju imati status univerziteta, ali nositi naziv „visoka škola nauka“ i na osnovu toga statusom i formalno biti ispod nivoa Moskovskog državnog univerziteta i Sanktpeterburškog državnog univerziteta. Na samome početku upisano je svega 11 studenata, ali se broj ubrzo povećao što je omogućilo uvođenje i novih studijskih programa. 1819. godine u program su uvedeni i francuski i nemački jezik.

Dvadeset studenata sa završenim srednjim školama mogli su besplatno da se obrazuju na ovoj školi na trošak osnivača, ali su i ti studenti morali da budu članovi plemstva ili velikih zemljoposednika iz Jaroslavske oblasti. Ipak, svako ko je to mogao priuštiti i imao je srednjoškolsku diplomu, mogao je studirati u školi o vlastitom trošku. Ukazi Aleksandara I Pavloviča često su isticali da su diplome stečene u ovoj školi ravne diplomama izdanima od strane univerziteta. 1804. godine i grupa od pet studenata sa Univerziteta u Moskvi poslana je u Jaroslavlj kako bi dovršili svoje studije. 1805. otvorena je i pripremna škola koja je pripremala potencijalne buduće studente za prijemne ispite zbog čijega je rada broj uspešnih kandidata porastao.

Do sredine XIX veka škola je došla u fazu opadanja pa je tako 1866. godine na njoj bilo svega 39 studenata, jedan redovni i četiri vanredna profesora na zameni. Ovu je situaciju zatekao ministar obrazovanja Dmitrij Tolstoj i inicirao je reformu institucije u smeru specijalizacije za presedansko pravo.

Vanjske veze

Wikiwand in your browser!

Seamless Wikipedia browsing. On steroids.

Every time you click a link to Wikipedia, Wiktionary or Wikiquote in your browser's search results, it will show the modern Wikiwand interface.

Wikiwand extension is a five stars, simple, with minimum permission required to keep your browsing private, safe and transparent.