Светска мрежа (англиски: World Wide Web; W3, WWW) — систем на меѓусебно поврзани, хипертекстуални документи, на кои се пристапува преку интернет. Со прелистувач може да се пристапи до ресури на интернет кои може да содржат текст, слики, видео снимки и/или други мултимедијални содржини и да се префрламе од еден на друг ресурс со помош на хиперврски. Користејќи го системот на претходните хипертекстуални системи, англискиот инженер и информатичар Тим Бернерс Ли во март 1989 година објавил што би требало да претставува Глобална мрежа. Во ЦЕРН — Женева, Тим Бернерс Ли и белгискиот информатичар Роберт Кајо, 1990. година, го објавиле својот заендички труд за користење на хипертекст за пристап до различни содржини визулено претставени како мрежа (веб — web) од јазли чија доржина корисникот може да ја прелистува.

Кратки факти Изумител, Излегол ...
Светска мрежа
Thumb
Историско лого — дело на Роберт Кајо
ИзумителТим Бернерс-Ли[1]
Излегол1990
ФирмаЦЕРН
Достапен?цел свет
Затвори

Компонентите на мрежата се опслужувач, мрежен клиент, HTML (јазик за означување на хипертекст), URL (пронаоѓач на ресурси), HTTP (протокол за пренос на хипертекст).

Поврзано

Наводи

Wikiwand in your browser!

Seamless Wikipedia browsing. On steroids.

Every time you click a link to Wikipedia, Wiktionary or Wikiquote in your browser's search results, it will show the modern Wikiwand interface.

Wikiwand extension is a five stars, simple, with minimum permission required to keep your browsing private, safe and transparent.