Перифитонот е сложена мешавина од алги, цијанобактерии, хетеротрофни микроорганизми, како и детритус кој е прицврстен за субмерзните (подводните) површини во повеќето водни екосистеми.

Thumb
Перифитон на растителните стебленца во Еверглејдз.
Thumb
Черупката на Eustrombus gigas во природни услови е прекриена со перифитон.

Перифитонските видови може да растат прикрепени за други растенија (ефитски перифитон) или на карпи (епилитски перифитон), како и на друг супстрат (епибентосен перифитон). Најчесто перифитонот се состои од дијатомеи, како и од многу филаментозни алги (Spirogyra, Anabaena, Oscillatoria, Lyngbya, Pithophora итн.). Абундантноста на перифитонот се зголемува пропорционално со количината на хранливи материи. Оваа група организми може да биде важен извор на храна за хербиворите (растенојадите).

Перифитонот може да апсорбира контаминанти на тој начин што ги отстранува од водниот столб и го ограничува нивното движење во околината. Перифитонот претставува и важен индикатор за квалитетот за водата.

Поврзано

Wikiwand in your browser!

Seamless Wikipedia browsing. On steroids.

Every time you click a link to Wikipedia, Wiktionary or Wikiquote in your browser's search results, it will show the modern Wikiwand interface.

Wikiwand extension is a five stars, simple, with minimum permission required to keep your browsing private, safe and transparent.