L'advent a l'è el temp che i cristian se preparen a celebrà el Nedal, o ben la festa del nassiment del Gesù, e in del cristianesim ocidental el representa el principi de l'ann liturgegh. In principi a l'era un temp de desunà, indova che quei che voleven vesser batezad el faseven insci de preparàss e 'l rest de la comunità cristiana ghe stava adree, quand che el temp de la Pasqua e de la quaresma l'è stad pu assee per tucc quei che voleven vesser batezad: al dì d'incoeu la pupart di gese l'ha tolt via el precet de la renonzia.

Lombard Quest articol chì l'è scrivud in lombard, con la Noeuva Ortografia Lombarda
Messa Rorate caeli de l'advent a la catedral de San Vit a Praga

In la Gesa catolega de rit roman el po scomincià del 26 de november al 2 de dicember e 'l finiss a la vigilia, in del rit ambrosian el scomincia la prima domenega dopo del San Martin, el 11 de november, e 'l dura per ses domeneghe: i so date inn compagne in del rit mozarabegh. In la pupart di Gese ortodosse el dura 40 dì, tant 'me la quaresma, e l'è ciamad desun de la Natività. Anca i anglican e i luteran el celebren.

Riferiment

Alter proget

Vos correlade

  • Calendari de l'advent
  • Corona de l'advent

Wikiwand in your browser!

Seamless Wikipedia browsing. On steroids.

Every time you click a link to Wikipedia, Wiktionary or Wikiquote in your browser's search results, it will show the modern Wikiwand interface.

Wikiwand extension is a five stars, simple, with minimum permission required to keep your browsing private, safe and transparent.