Биконтите (Bikonta - „две камшичета“) са група на еукариотите, при които клетката има две камшичета.[1]

Quick Facts
Биконти
Класификация
надимперия:Биота (Biota)
надцарство:Еукариоти (Eukaryota)
подимперия:Биконти (Bikonta)
Научно наименование
Atkinson, 1993
Биконти в Общомедия
[ редактиране ]
Close

Някои изследвания показват, че Unikonta (еукариотна клетка с едно камшиче) е прародител на Opisthokonta (животни, гъби, и свързаните с тях форми) и Amoebozoa, a Bikonta е прародител на Archaeplastida (растения и сродни), Excavata, Rhizaria и Chromalveolata. Томас Кавалиър-Смит е предложил, че Apusozoa, които обикновено се считат за incertae sedis, са всъщност Bikonta.

Връзките в рамките на Bikonta са все още неясни. Кавалиър-Смит групира Excavata и Rhizaria в Cabozoa, а Archaeplastida и Chromalveolata в Corticata, но поне едно друго проучване предполага, че Rhizaria и Chromalveolata представляват общ клон.[2]

Друга обща черта на Bikonta е сливането на два гена в една транскрипционна единица: гените за тимидилат синтаза (ТС) и дихидрофолат редуктаза (DHFR) кодиращи един протеин с две функции.[3]

Двата гена се транскрибират отделно в Unikonta.

Класификация

Източници

Wikiwand in your browser!

Seamless Wikipedia browsing. On steroids.

Every time you click a link to Wikipedia, Wiktionary or Wikiquote in your browser's search results, it will show the modern Wikiwand interface.

Wikiwand extension is a five stars, simple, with minimum permission required to keep your browsing private, safe and transparent.