سقراط
From Wikipedia, the free encyclopedia
سوقراط Socrates (باليونانى :Σωκράτης ، سوكراتيس) ( حوالى 469 ق م – 399 ق م) كان من واحد من اهم الفلاسفة الكلاسيكيين فى اليونان القديمه و بيعتبروه ابو الفلسفه الغربيه.حياته و موته و شخصيته و تفكيره كلهم كان ليهم تاثير عميق جدا على الفلسفه القديمه و الحديثه.سوقراط عاش و مات من غير ما يكتب و لا كتاب و كل ما وصل الينا من معلومات متوافره عنه جت عن طريق الحوارات والنصوص و الحكايات اللى دونها تلامذته وراه و هو بيتكلم معاهم.
| ||||
---|---|---|---|---|
![]() | ||||
معلومات شخصيه | ||||
الميلاد | سنة 469 ق م [1]
اتينا [2] | |||
الوفاة | 15 فبراير 399 ق م [3]
اتينا | |||
سبب الوفاة | اعدام بشرب السم | |||
الزوج/الزوجه | زنتيب | |||
الحياه العمليه | ||||
تلاميذ مشهورين | افلاطون ، وكسينوفون ، وانتيستنيس ، واريستبوس ، وايسقراط ، واوكليد اوف ميجارا ، وفايدو اوف اليس ، وايسكينيس اوف سفيتوس ، الكيبيادس | |||
المهنه | ||||
اللغات المحكيه او المكتوبه | لغه يونانى قديم [4] | |||
مجال العمل | فلسفه | |||
اتأثر بـ | اناكساجوراس ، وفلاسفه ما قبل سقرط ، سوفسطائيين | |||
المواقع | ||||
IMDB | صفحته على IMDB | |||
تعديل مصدري - تعديل |

من ابرز التلامذه اللى عرفو العالم بيه زينوفون و افلاطون فى كتابه حوارات سوقراط.حياة سوقراط الطويله انتهت بشكل صدم تلامذته و محبينه.حاكموه بتمهة تبويظ شباب اثينا و تحريضهم على الالهه و حكمو عليه بالاعدام و هو راجل عجوز عمره فوق السبعين سنه.الراجل العجوز دافع عن نفسه دفاع قوى و عقلانى اتدون فى كتب دفاع سوقراط و فى الاخر شربوه السم و مات بعد ما رفض محاولة الهروب اللى دبرها له تلامذته.
سوقراط كان ابن سوفرونيسكوس اللى كان بيشتغل نحات و فايناريتى اللى كانت بتشتغل دايه. مرات سوقراط كان اسمها زانتيبى و كان عنده تلات اولاد.
سوقراط شبه طريقته فى التفلسف و كأنه زى امه اللى كانت بتشتغل دايه ، بتساعد الستات على الولاده و هو كمان كان بيساعد الناس التانيين انهم يولودو افكارهم الخاصه بيهم ، و اضاف بسخريته المعروفه ان الافكار دى فى الغالب بتتولد ميته. سوقراط اسس علم نقاش جديد اسمه طريقة سوقراط.
مصادر
Wikiwand - on
Seamless Wikipedia browsing. On steroids.